Έναρξη του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4887/2022 – ‘Εως 75% η χρηματοδότηση στο Καθεστώς «Μεταποίηση & Εφοδιαστική Αλυσίδα» | ad strategy / connect
News and announcements page banner

Έναρξη του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4887/2022 – ‘Εως 75% η χρηματοδότηση στο Καθεστώς «Μεταποίηση & Εφοδιαστική Αλυσίδα»

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης, πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων για τα οποία θεσπίζεται ειδικό καθεστώς, και των επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια

Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια είναι όσα εμπίπτουν στον τομέα της μεταποίησης, πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης του επενδυτικού σχεδίου στον Αναπτυξιακό Νόμο.

 

Επιλέξιμες δαπάνες

i) Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

ii) Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.

iii) Λοιπές δαπάνες, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες, δαπάνες για καινοτομία, δαπάνες για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία για ΜΜΕ και Μεγάλες Επιχειρήσεις, δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης κ.α.

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται προς ενίσχυση στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Δημιουργία νέας μονάδας.
  • Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
  • Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν,
  • Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Το ελάχιστο συνολικό ύψος του προτεινόμενου έργου εξαρτάται από το μέγεθος του επενδυτικού φορέα και διαμορφώνεται στο ποσό των:

  • 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
  • 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
  • 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
  • 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
  • 50.000 ευρώ για τις Κοιν.Σ.Επ., τους Συνεταιρισμούς και λοιπές επιλέξιμες Συμπράξεις.

Ειδικότερα τα είδη ενισχύσεων στο εν λόγω καθεστώς (ανάλογα με το μέγεθος του φορέα επένδυσης) περιλαμβάνουν:

- φορολογική απαλλαγή, που συνίσταται στην απαλλαγή από την πληρωμή φόρου εισοδήματος από τα κέρδη των επόμενων διαχειριστικών χρήσεων. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και συνιστά ισόποσο αποθεματικό, (η αξιοποίηση της ενίσχυσης γίνεται από 3 έως 15 έτη),

- επιχορήγηση, μόνο για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις,

- επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά (7) έτη,

-επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, που αφορά μόνο στο μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας μετά την ολοκλήρωση επενδυτικού σχεδίου. Δεν ενισχύονται άλλες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου.

 

Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων

Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων προβλέπονται για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται από επιχειρήσεις των οποίων τα επενδυτικά σχέδια:

α. Υλοποιούνται σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.), εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.) και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης,

β. υλοποιούνται σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα,

γ. αφορούν σε επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων, που έχουν παύσει τη λειτουργία τους. Η αξία του πάγιου εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας, η οποία πρόκειται να επαναλειτουργήσει, πρέπει να καλύπτει ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

Ενδιαφέρεστε για τις υπηρεσίες μας;

Στείλτε μας ένα brief και θα ετοιμάσουμε την κατάλληλη πρόταση για την επιχείρηση ή τον οργανισμό σας.